Varázsold erkélyed kerti birodalommá! – Terítéken az apró terek

2017.06.15

Ki ne szeretne a szabadban, friss levegőn vagy a langyos szellőben reggelizni, gyertyafényben a csillagos ég alatt vacsorázni, vagy egy fáradt nap után leheveredni egy kis sarokba és élvezni a napsütést? 

Sokan a kicsi lakásokhoz tartozó erkélyt plusz tárolónak használják, oda szorítják ki a hűtőt vagy minden mást, ami nem fér el a benti részeken. Pedig nem is gondolnád, hogy mennyi mindent ki lehet hozni belőle, akármilyen aprócska is legyen. 

Persze a mai lakások nem mindig a hozzájuk tartozó erkély szépségéről híresek, így nem csoda, ha első látásra Te sem kaptál kedvet ahhoz, hogy ott fogyaszd el a reggeli kávédat. 

Egészen idáig! 

Ezekkel az apró ötletekkel ugyanis, Te is átalakíthatod erkélyedet egy igazán praktikus, ugyanakkor élhető birodalommá, ahol egy kicsit szabadabbnak érezheted magadat.

Kényelem

Fontos hogy megfogalmazd, milyen szerepet szánsz leginkább új erkélyednek. Ha a levegőn eltöltött étkezések a legfontosabbak számodra, akkor mindenképpen étkezőasztalt és székeket válassz berendezésként.

A hely kihasználása miatt célszerű sarok vagy összecsukható asztalt, valamint összecsukható székeket vásárolni. Nem csak a helytakarékosság miatt elengedhetetlen ez, gondolnod kell a viharos napokra is, amikor egy egyszerű mozdulattal megmentheted az elázástól új garnitúrádat.

Ha a lazulásnak szánod a legnagyobb szerepet, rugaszkodj el egy kicsit a hagyományos megoldásoktól és pár deszkalap segítségével készíts sarokülőt. Rakj rá színes párnákat és pihenj le egy fáradt nap után új "kanapédon".

Persze mindehhez pontos mérések szükségesek főleg, ha elkerülhetetlen az erkély egy részének tárolóként való használata. E mellett gondolkozz el azon, hogy új bútoraidat hogyan tudod többféleképpen felhasználni. Például ha saját "deszkakanapét" készítesz, érdemes középen egy pakolós részt elkülöníteni benne, így kapásból két legyet is üthetsz egy csapásra. 

Hangulat

Teremts különleges atmoszférát kinti világodnak! Ha imádod a tengerpartot, jöhetnek a kavicsok minden méretben és formában. Ragaszd körbe velük a virágok cserepeit vagy készíts egy kisebb ösvényt a lábad alá. Ha szereted a természetes fát, dobd fel a burkolatot padlódeszkával

Ha erkélyedet egy kisebb kertnek szánod, használj mű füvet. Természetesen az igazi fű látványáért és illatáért a mű változat nem kárpótol, mégis ha tele rakod ezt a kis területet pár növénnyel, sokkal barátságosabb és természet közelibb látványban lehet részed.

Növények minden mennyiségben

Nincs is annál jobb érzés, amikor tavasszal és nyáron a virágok bódító illatában fürdőzünk. Ne mondj le erről akkor sem, ha kis lakásban élsz és nincs lehetőséged sokat a szabadban tölteni.

Az erkély berendezésénél az a legjobb, hogy bármennyire is úgy gondolnád, hogy nem, mégis rengeteg lehetőség van arra, hogy telerakd növényekkel.

Rakhatod közvetlenül az aljzatra, de természetesen étkezőasztalodra is. Ha erkélyed teljes területét nem tudod felszabadítani a nyugalom szigetének és kénytelen vagy a sarokban pár tárgyat tárolni, akkor sincs minden veszve. Tedd tele a korlátot muskátlikkal, ha van szabad falfelületed, fúrj fel pár virágtartó ládát a falra, vagy egyszerűen lógasd le őket a mennyezetről

Világítás

A hangulat megteremtésének fontos szempontja a világítás kialakítása. Ehhez választhatsz akár natúr lámpákat is természetesen, de ha ennél egyedibb dologra vágysz, jöhetnek a ledes megoldások.  

Helyezz el pár égősort a korláton vagy lógasd keresztbe őket az erkély felett. Szélcsendben használj a mécseseket minden mennyiségben. Szerezz be hozzájuk egyedi mécses tartókat, melyek nappal is öltöztetik a teret.  

Árnyékolás

Ha végre elkészült kinti birodalmad, gondoskodj az árnyékolásról is. Hiába a kényelem és a stílusos környezet, ha nem párosul jól átgondolt struktúrával, amely az egészségedet is védi a nap káros sugaraitól. 

Fontos, hogy tudd, ma már erkélyekre is ugyanolyan széles választékban lehet árnyékolót szerelni, mintha kert lenne. Fő a stabilitás és a megfelelő minőség, hiszen biztos Te sem szeretnéd, ha egy nagy vihar alkalmával, választott napellenződ a szomszédnál landolna. 

Lépj ki a szobából és irány az erkély! Alkotásra fel! 


Ha a büszke kert tulajdonosok közé tartozol, akkor OLVASD EL kerti praktikáimat is. 

Kertberendezés és dekoráció 
- A hosszú szabadban töltött percekért

Imádom, amikor a hideg téli hónapok után, a masszív felhőréteg közül lassan előbújnak a Nap első sugarai. Ilyenkor a körülöttünk lévő szürke világ újra színt kap és a meleg feltölti a környezetet boldogsággal, energiával. A fák rügyezni kezdenek, kipattannak az első bimbók, csicseregnek a madarak és olyan leírhatatlan tavasz illata van mindennek.  


Írta: Hornyák Verona
2017.06.15.