Ünnepi édességek

2017.11.21

Egy finom sütemény vagy egyéb ínycsiklandozó édesség elfogyasztására nem kell különleges alkalom, egy szimpla hétköznapi napon is engedhetünk az édes csábításnak. Az ünnepi hangulat azonban könnyen magával ragadhat, aminek következményeképp az alkotási vágyunk is megnő.


Rengeteg receptet találunk az interneten, most megmutatom neked az én
5 kedvenc édességemet, amit te is könnyedén elkészíthetsz.
😍



1. Csokoládés pöfeteg

Ha szereted a csokoládét és roppanós falatokra vágysz, ezt neked találták ki!

Hozzávalók

kb. 40 darabra


A "tésztához"
150 g vaj
100 g étcsokoládé 
200 g cukor 
2 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
1 teáskanál vanília eszencia
375 g búzaliszt (BL55)
12 g sütőpor
80 g holland kakaópor
100 ml 2,8%-os tej

A külsejére

50 g porcukor

50 g kristálycukor

Elkészítés

1.  A csokoládét olvaszd fel és kicsit hagyd visszahűlni.

2.  A száraz anyagokat, lisztet, kakaót és átszitált sütőport keverd össze.

3.  A vajat tedd bele a tálba, add hozzá a cukrot, majd jól keverd ki habverővel. Ezután add hozzá a tojásokat, vanília kivonatot, majd keverd össze.

4.  Add hozzá az olvasztott csokoládét, folytasd a keverést. Majd add hozzá a száraz anyagokat, a tejet és ezt is keverd össze.

5.  2 órára a tedd be a hűtőbe. Elég ragacsos masszát kapsz, de ne aggódj, mire vége a 2 órás pihenőnek a hűtőben, addigra jobb lesz az állaga.

6.  Ha letelt a 2 óra, 2 db mélytányérba tegyél cukrot, egyikbe kristálycukrot, ha van, finomszemcséset inkább, a másikba pedig porcukrot. A tésztából gyúrj kis labdákat , amit előbb a kristálycukorba, majd a porcukorba hempergess meg és sütőpapírral bélelt tepsire tedd úgy, hogy hagyj kis helyet a sütik között.

7.  180 C fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt süsd meg. Ha kivetted, tedd egy rácsra hűlni, lehetőleg lapáttal, mert még elég puhák a sütemények. Míg hűlnek, a külső része ropogóssá válik.

2. Kandírozott narancshéj

Szereted a narancsot? Akkor a héjából készült finomságot egyszerűen imádni fogod!

Hozzávalók

Narancshéj
Cukor
Víz

Elkészítés

1. A narancsokat éles késsel négy cikkre hámozd meg. Vágd kis kockákra, csíkokra, vagy szúrd ki apró formákkal, majd a héjak belső, fehér részének nagy részét távolítsd el.

2. Áztasd vízbe legalább 1 napig, majd forralj fel vizet, a forrásban lévő vízbe tedd bele a narancshéjakat, és 4-6 percig főzd benne. Ezután vedd ki a héjakat, és hideg vízzel mosd át.

3. Ezután mérd meg a héjakat, és a receptben kiszámított cukrot tedd fel a receptben előírt mennyiségű vízzel főni.

4. Ha a cukorszirup forr, tedd bele a narancshéjakat és közepes hőfokon, folyamatos kevergetés mellett főzd teljesen üvegesre őket. Ha még nem teljesen üvegesek a narancshéjak, de kezd elfőni róla a víz, nyugodtan tölts utána.

5. Ha szép üvegesek a héjak, vedd ki őket egy rácsra, és tedd félre lecsurogni, vagy forgasd kristálycukorba.

6. Szórhatsz még rá pluszban kristálycukrot is, de ami még különlegesebb ízvilágot nyújt, az a keserű csokoládéba való mártogatás.


3. Mártott banán

Ha már unod a banánt, akkor ezzel a kis plusszal feldobhatod!

Hozzávalók

Banán
Csokoládé
Vaj
Ínycsiklandozó díszítő elemek (kókuszreszelék, olajos magvak, cukorkák, kandírozott gyümölcsök)

Elkészítés

1. Hámozz meg egy banánt, ha kisebb falatokat szeretnél, vágd félbe.

2. Olvaszd fel a csokoládét egy kis vajjal, márts bele a banánt.

3. A végén forgasd meg azokban a finomságokban, amit választottál hozzá.



4. Grillezett gyümölcsök

Te is szereted a gyümölcsökből készült finomságokat? Nem csak finomak, egészségesek is.

Hozzávalók

Gyümölcsök
Méz
Fahéj (őrölt vagy egész)
Szegfűszeg

Bor

Elkészítés

1. Hámozd meg a gyümölcsöket és vágd fel kisebb darabokra.

2. Akár nyársra húzva, akár önmagában grillrácsra helyezve vagy alufóliába téve is elkészítheted.

3. Csurgass rá egy kis mézet, tetszés szerint hintsd meg fahéjjal, vagy locsold meg egy kis borral.

4. Addig grillezd, amíg a méz karamellizálódik rajta.

5. Mályvacukros nutellás csoda

A legédesebb csábítás

Hozzávalók

Mályvacukor
Nutella
Bármilyen keksz

(Én a graham kekszet ajánlom)

Valamilyen gyümölcs

Elkészítés

1.  Tegyél egy kis nutellát a keksz közepére.

2. A nutella tetejére helyezz egy mályvacukrot.

3. Egy másik kekszre tegyél szintén egy kis nutellát, majd tedd félre.

4. Tedd be a sütőbe és kapcsold be a grillt, majd vedd ki amikor a mályvacukor teteje már aranybarna színű.

5. Helyezd a tetejére a félrerakott, nutellával megkent kekszet, majd kicsit nyomd rá. Akár több rétegben is elkészítheted.

6.  Feldobhatod egy kis gyümölccsel is, málnával vagy eperrel igazán finom ízkombinációt kapsz.



 Próbáld ki valamelyiket! Jó étvágyat! :)

                                                      Írta: Bohács Alma