Tanulj meg helyesen védekezni az UV sugárzás ellen!

2017.03.31

Itt az igazi tavaszi idő, olyan jó végre újra feltöltődni a Nap melengető sugaraiban. Ilyenkor a legjobb a szabadban tölteni a nap minden percét, ezért fontos, hogy már tavasszal is felkészült és elővigyázatos légy! 

Nem csak nyáron ártalmas túl sokat a Napon tartózkodni, már tavasszal is elég erős az UV sugárzás ahhoz, hogy könnyen napszúrást kapj vagy kellemetlenül leégj. Nem beszélve az egyéb kockázatokról. De mi is az UV és miért félünk tőle ennyire?

UV - ABC - Légy résen!

Az UV - más néven ultraibolya, ibolyántúli vagy ultraviola - sugárzás, olyan elektromágneses sugárzás, melynek hullámhossz tartománya a röntgensugárzásnál is hosszabb. 

Veszélyét fokozza, hogy az emberi szemnek láthatatlan, így pontos mérésekre van szükség beazonosításához. Jótékony hatásai mellett főleg ártalmas mellékhatásairól ismert

Hullámhossz tartományának megfelelően három csoportra lehet osztani. Ennek ismerete nem csak lexikális tudásodat bővíti, segít abban is, hogy megértsd az UV figyelmeztetéseket és fel tudj készülni az ellenük való hatékony védekezésre. 

Minél rövidebb a sugárzás hullámhossza, annál nagyobb az energiája, viszont annál kevésbé tud behatolni a szervezetbe - vagy akár a légkörbe.

Ennek értelmében a legrövidebb hullámhosszú UV - C sugárzástól legfeljebb csak űrséta közben kell tartanod, hiszen 100% - át elnyeli a földi légkör. UV - B és UV -A sugárzás esetén azonban már fontos a megfelelő védekezés.


Az UV - B sugárzás igaz serkenti a D- vitamin képződését a bőrben, mely a szervezetre jótékony hatással van, e-mellett azonban súlyosan roncsolja is a bőrt, hiszen egészen a sejtekig hatol, közvetlenül károsítja a DNS-t, így akár bőrrákot is okozhat. Esztétikai szempontból, a bőr gyorsabb öregedését eredményezi.

Az UV - A sugarak leginkább a szemedre ártalmasak, így fontos, hogy az UV sugárzás elleni védekezésed a naptejek és napszemüvegek használatában ne merüljön ki.
Gondolkodj nagyban, hiszen az egészséged a tét. 

Mivel tudsz még védekezni? 

Válassz megfelelő árnyékolót!

Sokan elfelejtik, hogy az UV sugárzás nem egyenlő a napsütéssel. Egy ködös felhős napon is le lehet égni, ugyanis az ultra ibolya sugárzás 90%-a átjut a felhőkön is. Ne csak nyáron gondoskodj a védelemről, válassz az év minden szakában megfelelő árnyékolót otthonod védelme érdekében. 

Szereld fel otthonod  külső és belső árnyékoló berendezésekkel, melyek megfelelően szűrik az UV sugarakat és így csökkentik a káros sugarak okozta veszélyt.

Válassz zsaluziát, amely hatékonyan visszaveri a napsugarakat így otthonod kellemes hőmérsékletéről is gondoskodik.

Ha garantált védelmet szeretnél, óvd üvegfelületeidet intelligens fóliával, amely 99%-os védelmet biztosít az UV sugarak ellen. 


Intelligens fólia? Az meg mi? 
Tudj meg többet a képre kattintva!


Ne dőlj be mindennek!


Attól még, hogy valami árnyákot ad, nem biztos, hogy védelmet is nyújt az UV sugarak ellen.

Vásárlás előtt alaposan győződj meg róla, árnyékolód megfelelően szűri-e az ultraibolya sugarakat. 


Írta: Hornyák Verona
2017.03.31.