Színezd ki az életed! – Pozitív színszimbolika

2017.07.10

Talán nem gondolnád, de nagyon fontos személyiségalkotó tényezőnek számít az, hogy ki milyen színeket említ meg kedvencei között. 

A "Mi a kedvenc színed?" kérdés általános iskolás és ovis éveid meghatározó ismerkedős mondata volt, mára azonban kikopott a divatból és dedóssá vált ennek firtatása. 

De miért is lenne fontos ennek ismerete?

Színvarázs

Te elgondolkoztál már azon, hogy miért pont egy adott színt választottál a nappalid, hálószobád, étkeződ... kifestésére? 

Hogy milyen érzéseket kelt benned az, ha egy színes helyiségekben tartózkodsz?
Miért feketét veszel fel, ha szomorú vagy, és miért világos ruhát, ha boldog? 

Miért dominánsak az élénk színek nyáron, míg a sötét árnyalatok télen?
Nyugtalanul alszol, de nem tudod, hogy mi lehet ennek az oka? Ezek a kérdések egytől egyig a színszimbolikával függenek össze.


Te tudod, mit takar a színszimbolika fogalma? 

Nem ... ?? 

Pedig valahol itt kezdődik annak ismerete, hogy minden szín, ami körülvesz minket, akár legyenek azok ruháid, kiegészítőid, otthonod színei, sőt a fejedben megjelenő álomképek színei, mind-mind személyiségedről árulkodnak, valamint befolyásolhatják is azt. 

Egyes érzelmek sokkal jobban társíthatók egy adott színhez, mint bármely másikhoz. Például a depressziót és a szorongást legjobban a szürke fejezi ki, a vidámságot pedig a sárga.

A színek azonban nem csak árulkodnak rólad. Tudatos használatukkal irányítani is tudod velük hangulatodat és a harmóniát önmagad körül! 

Ennek ismerete mára tudománnyá fejlődött, így az orvoslástól kezdve, a marketingen keresztül a pszichológián át rengeteg területen kutatják és használják a színekben rejlő erőt.

Három szín él bennem!

Mióta élek imádom a kék minden árnyalatát, mivel szőke vagyok és kék szemű, jól is áll, sokat hordtam kék ruhákat és ékszereket. Talán még a narancssárgát kedveltem, de azt inkább lakás kiegészítőkön tudtam elképzelni. 

Ugyanilyen erősen ragaszkodtam a rózsaszín utálatához, de ahogy telt az idő és kezdtem felnőni, ez megváltozott.  

Amikor elképzelem, hogy táncolok, mindig látok pirosat a környezetben, legyen ez akár a világítás fénye vagy a ruhám árnyalata.... de jelen van. 

Pár éve vettem észre magamon, hogy a kéket háttérbe szorítva, valahogy a piros és árnyalatai kezdtek a szívembe férkőzni. Imádom hordani, szeretem a vörös körmöket és az élénk piros rúzst magamon, egyre több piros ruhám van és szívesen veszem magamat körbe piros lakás kiegészítőkkel. 

Ahogy ezen lassan elgondolkozom, egyre biztosabban látom, hogy a piros, valamikor "táncos életem" közepe felé kezdett bemászni az agyamba és azóta erősen beitta magát a lelkembe is... 

Azóta úgy érzem több szín él bennem. Ha jellemeznem kéne magamat, három színnel tenném. Ezek a piros, a kék és a fehér

Mind bennem vannak és adott helyzetekben, szituációkban mindig másikat látom magam körül, vagy szeretem viselni. 

A színszimbolika ismerete előtt nem tudtam, hogy vajon miért ezekhez vonzódom a legjobban és soha nem jutott volna eszembe ezt elemezgetni. 

Most azonban úgy gondolom, sokat elárul egy emberről, - ha nem is mindenkiről, mert persze kivételek mindig vannak - hogy milyen színeket kedvel és milyen színek körül képzeli el magát. 

Teszteld magad!

Introvertált, extrovertált, vibráló, üde, harmónikus, melankólikus, nyugodt, vagy túlzottan pulzáló... Minden hangulatfestő szónak van egy saját színe, mellyel leginkább kifejezhető az adott érzés.

Mielőtt belekezdenék a színek ismertetésébe, TEDD MAGAD PRÓBÁRA!  
Az előbb felsorolt szavak felolvasása után, próbáld meg mindet, egy hozzá illő színnel kifejezni és megjeleníteni a fejedben. 

Most pedig ellenőrizzük le együtt! Egyetértesz a nagy lexikon színjelentéseivel, vagy számodra minden adott árnyalat más érzést fejez ki? 

A teljesség igénye nélkül elemezzük együtt néhány szín jelentését! 

Sárga - Narancssárga

A sárga a gondolkodás a bölcsesség és melegség szimbóluma. Úgy tartják, hogy jelenléte határozottságra, derűlátásra és életörömre sarkall. E mellett élénkítő és ösztönző hatása is van, hiszen Nappal való azonosítása miatt (nap sárga) a fény színbeli megtestesítője

Egyben a melegség - Kínában és Japánban a narancssárga - a szeretet és a boldogság szimbóluma. Éppen ezért rokonszenvet vált ki másokban.

Otthonodban akkor érdemes alkalmazni, ha úgy érzed fiatalítani szeretnél lakásodon, valamint elűzni az unalmas és lehangolt légkört.

Egy érdekes feltevés szerint a narancssárga testi és lelki szinten is egyaránt revitalizál, így csökkenti a megfázásos és légúti betegségek okozta panaszokat, valamint segíthet feldolgozni a gyászt, vagy a nagy traumákat.

Fontos megjegyezni, hogy erős jelenléte miatt, használata csak mértékkel ajánlott, hiszen hosszú távon önelégültséget is okozhat.

Zöld

Tavasz, természet, harmónia, nyugalom színe, a növekvő élet kifejezője.

A zöld jelenléte segít megfékezni a heves érzelmeket ez által kiegyensúlyozott légkört teremt. Sokak szerint harmóniája segít az érzelmi és kapcsolati problémák kezelésében is.

Nyugtató hatásának köszönhetően pihenő helyeken alkalmazzák leggyakrabban, ezért tökéletes lehet a fürdőszobába és a hálószobába. Kórházakban is gyakran használják ezt a színt, hogy megnyugtassák a betegeket.

Érdekesség, hogy sokáig a termékenység színe volt, ezért a 15. században szívesen választották az esküvői ruhák színeként.

Piros 

A piros életet és energiát sugároz, figyelemfelkeltő és tüzes. Viselése vagy használata növeli az önbizalmat, hiszen impulzívvá és feltűnővé tesz, ezért bátran alkalmazd, ha elbizonytalanodtál Önmagadban. 

A szerelem és szenvedély szimbólumaként ismerik, mely talán tüzességéből és vérbőség növelő hatásából fakad. Viselőjét szenvedélyessé és nőiessé varázsolja egyszerre

Nyughatatlan természetének köszönhetően használatát nem szabad túlzásba vinni, hiszen növelheti az izgatottságot és a nyugtalanságot. 

Kék

Az inspiráció, a végtelenség, a megnyugvás szimbóluma. Derűlátást, biztonságérzetet, állhatatosságot sugároz. Segíti a meditációt.

Nyugtató hatásának köszönhetően, jól alkalmazható a testben fellelhető gyulladás csökkentésére, fertőtlenítő hatású, migrén vagy menstruáció okozta görcsöket is képes enyhíteni.

Nyugtató kémiai anyagok termelését indítja el a testünkben, ezért gyakran használják hálószobában, valamint bizonyos párkapcsolati problémák megoldására

Megbízhatóságot, elkötelezettséget, intelligenciát sugall - ezért javasolják állásinterjúkon a kék szín viselését. Növeli a teljesítményt ezért használata irodákban nagyon közkedvelt

Érdekes, hogy egy kutatás szerint a szúnyogok kétszer jobban vonzódnak a kékhez, mint bármely más színhez. 

Fehér

A könnyedség, béke, ártatlanság színe. Letisztult látványt kelt, a tisztaság szimbóluma, ezért választották az egészséggel és szépészettel kapcsolatos foglalkozások munkaruhaszínének. 

Túlzott használata viszont unalmas látványt kelt, így mindenképpen kombináld más színekkel.

Lehet, hogy Te sem értesz egyet minden színárnyalat jelentésével, mégis érdemes rajtuk kicsit elgondolkoznod. 

Vajon tényleg befolyásolja személyiségedet egy adott szín túlzott használata? Vagy éppen ellenkezőleg? A személyiséged változásai alakítják legkedveltebb színeidet? 

Neked változott az "ízlésed" ilyen téren vagy még mindig a gyerekként imádott árnyalatokat hordod a legszívesebben? 

Szánj egy kis időt Önmagad megismerésére és találd meg azt a színt, ami csak a tiéd! 

Ragaszkodj kiválasztott színeidhez és válassz olyan termékeket, melyek leginkább személyiségedhez alakíthatóak!


Írta: Hornyák Verona
2017. 07. 10.