Napellenző karbantartási tanácsok

2018.07.02

Akár már van az otthonodban napellenző, akár még csak most tervezed a beszerzését, a karbantartásának fontos szerepe van abban, hogy minél tovább élvezhesd a napellenzők által nyújtott élményt és örömmel töltsön el, hogy egy impozáns árnyékoló díszíti az otthonodat.


Hogy biztosan elégedett legyél, tartsd be 6 fontos tanácsot

1. MINDEN ESETBEN SZAKEMBER VÉGEZZE A TERMÉK BESZERELÉSÉT!

A nem megfelelő beszerelés rongálhatja a szerkezeteket, s a keletkezett sérülések már a használat kezdetén hibákat okozhatnak, ezért sok kellemetlenségtől és nem utolsó sorban költségtől kímélhetjük meg magunkat, ha körültekintően végeztetjük a beszerelést, amelynek eredményeképpen a jótállás sem veszik el. 

2. NAPELLENZŐ AKADÁLYMENTESÍTÉSE

Napellenző esetében, mivel kültéri árnyékolóról van szó, az első dolog, hogy minden kinyitáskor és becsukáskor bizonyosodjunk meg róla, hogy nincs-e valami működtetést gátló tárgy a szerkezet útjában, pl. egy faág, így elkerülhetjük a napellenző károsodását, a vászon kiszakadását. Ha a ponyván falevelek vagy nagyobb szennyeződések vannak, akkor azt betekerés előtt el kell távolítani. Elektromos vezérléssel működtetett napellenzők esetén főként, ha az közterületen és 2,5 m szerelési magasság alatt van, soha ne használja a távirányítót vagy a kapcsolót, ha a mozgó alkatrészekre nem lát rá közvetlenül, mert a napellenző ki- és betekerése balesetveszélyt rejt magában. A szerkezeten változtatásokat, csak a gyártó írásos engedélyével tehet, a szerkezetet tovább terhelni esetlegesen ráakasztott tárgyakkal, vagy kötél kifeszítéssel szigorúan tilos!


3. KÖRÜLTEKINTŐ MŰKÖDTETÉS


Attól függően, hogy milyen hajtásmódú eszközzel állunk szemben - kézi vagy elektromos - különböző részletekre kell figyelni a működtetés során.

Ha napellenzőnket hajtókarral működtetjük, akkor figyelnünk kell arra, hogy megfelelő irányba és egyenletesen, erőlködés nélkül forgassuk a kart. Ha úgy érezzük, nehéz, akadozó a napellenző mozgatása, hívjunk szakembert. A napellenzőkarok minden helyzetben feszesen tartják a ponyvát, azonban amikor a karok a külső végállásba érnek, a ponyva lelazul, ilyenkor a feltekerés irányába feszítsük vissza a vásznat. Amikor túltekerjük a ponyvahengert, alulra is feltekerhetjük a vásznat, de ez helytelen, mert a ponyva közelebb kerül a karhoz, és ha a ponyvafelületre kerül falevél, vagy bármi egyéb szennyező anyag, akkor az a ponyva menetei közé vasalódik. A motoros napellenzőknél, ha jól van beállítva a végállás, erre nem kell figyelni.
A távvezérelt, elektromos hajtású árnyékolók mozgatása a legegyszerűbb. A vezérlés akadozásának, nem megfelelő működésének oka általában a többszöri egymás után történő használat során felmelegedő hő védő kapcsoló lehet, melynek következtében a szerkezet átmenetileg leállhat. A probléma orvoslásához pár perces pihentetés elegendő, hogy a szerkezet újra működésbe lépjen. Ne engedje, hogy gyerekek játszanak a berendezéssel! Azon ritka esetek egyikében, amikor villámcsapás éri a szerkezetet, a berendezés áramtalanítása után a biztosíték ellenőrzését követően, amennyiben azt nem érte károsodás, az eszköz újra működésbe helyezhető.

4. FIGYELJÜK AZ IDŐJÁRÁS VÁLTOZÁSÁT


A napellenzők fő alkalmazási és felhasználási területe a balkonok, teraszok, télikertek árnyékolása, napfény védelme. Hőség esetén kellemes klímát teremt szabadtéren is. Nem utolsó sorban a változatos ponyva választék és a profilok az épület építészeti díszévé teszi.

Közeledő vihar esetén mindenképpen húzzuk be a napellenzőnket, elkerülendő ezzel, hogy a szél kárt tegyen a szerkezetben, vagy az eső eláztassa a vásznat. Ha a vászon mégis elázott, és úgy csuktuk be az árnyékolót, akkor az első adandó alkalommal mindenképpen engedjük ki, és csak megszáradás után tekerjük fel. Hó terhelésnek szigorúan tilos kitenni a napellenzőnket!
Szél- fényérzékelőkkel ellátott napellenző esetében, vihar közeledtével hirtelen erős széllökések léphetnek fel, amelyekre a vezérlés nem tud időben reagálni, ajánlott ezért nagy viharok közeledtével a napellenzőt visszahúzni és az automatikát kikapcsolni. Érdemes hosszabb távollét, nyaralás esetén is kikapcsolva tartani az automatikát. A napellenző maximálisan 40 km/ó-s szelet bír elviselni. Gyenge eső esetén csak akkor lehet vízzel terhelni a ponyvát, ha a napellenző dőlésszöge a vízszintestől nagyobb, mint 14°ellenkező esetben vízzsák keletkezhet, és a napellenző karok rongálódhatnak, kirívó esetben el is törhetnek. Nagy intenzitású eső esetén még a megfelelő dőlésszögbe állított napellenzőt sem terhelhetjük vízzel. Megfelelő dőlésszög esetén sem garantálható a varrások tökéletes vízszigetelése.

5. TISZTÍTÁS ÉS ÁPOLÁS EGYSZERŰEN


Árnyékolástechnikai eszközeink a rendeltetésszerű használat során nem károsodhatnak, az idő múlásával azonban koszolódhatnak.

A napellenző fém alkatrészeire rakódott szennyeződéseket puha ronggyal és langyos vízzel könnyen és gyorsan el lehet távolítani, míg az oldószer vagy alkohol tartalmú tisztítószerek, súrolószerek koptatják a vázat. A ponyváról a port száraz állapotban egy kefével távolítsa el. Figyelem, a napellenző ponyva speciális impregnálással van ellátva, melynek mértéke minden tisztítással csak csökken! Tisztítószerből kizárólag a Sattler ponyvatisztítót ajánljuk, újra impregnáláshoz szintén kizárólag a gyártó által megadott speciális impregnáló folyadékot kell használni. Tisztítás, karbantartás során, mindig használjon megfelelő létrát, amit soha ne a napellenzőnek támasszon, illetve ne kapaszkodjon a napellenzőbe. Elektronikával ellátott napellenzőt csak kikapcsolt elektronikával tisztítson, így elkerülhető, hogy a napellenző a ki- és betekeredés során sérülést okozzon. Karbantartási, javítási munkákat csak képzett szakember végezhet, amikhez kizárólag eredeti pótalkatrész alkalmazható.

6. FONTOS TUDNIVALÓK!


Az alkalmazott textíliák 325 vízoszlop millimétert tartanak meg átszivárgás nélkül. A varrás mentén az első esőzések alkalmával beszivárgás léphet fel, ami későbbiekben megszűnik. Ezek a ponyvák penészedés és gombásodás elleni védelemmel rendelkeznek és megfelelnek a jelenleg érvényben lévő legszigorúbb uniós irányelveknek az UV-sugárzás szűrésére vonatkozóan. Mindezen tulajdonságoknak köszönhetően a textilekre rendeltetésszerű használat mellet 5 év garanciát vállalunk.

A napellenző gyártása során, a textilen jelentkezhetnek olyan, a laikusnak szépséghibának tűnő hullámok, gyűrődések, apró törésvonalak, amik a napellenző használatát nem befolyásolják. A gyártás folyamán a ponyvák összehajtva kerülnek a varrodából az összeszerelő részleghez és a hajtások nyomai az egyszínű textileken sokáig meglátszanak. Ezek a jelenségek a textil műszaki tulajdonságaiból adódnak, ezért nem jogosítják fel a vevőt az átvétel megtagadására. A feltekeredési gyűrődések, hullámosság a varrásnál keletkezik, mivel ott dupla anyag tekeredik fel a ponyvacsőre, így az átmérőkülönbségből adódóan apró hullámok jelennek meg. Ezek az apróbb műszaki tulajdonságokból eredő hibák sem jogosak a reklamációra.

Nincs még napellenződ? Ne várj az utolsó pillanatig, nézz szét termékeink között most!

🌞⛱ Hűsölj a nyáron az Umbrollal! ⛱🌞 

Bohács Alma
2018.07.02.