Minden, ami retró

2017.10.10

Lehet, hogy most nehéz elképzelni, de volt idő, amikor nem a TV és egyéb elektromos kütyük álltak a közös családi esték középpontjában. Amikor még nem dőlt felénk másodpercenként információk tömkelege és nem tehettünk meg az internet segítségével bármit, amit csak szeretnénk.
Nem terelte el a figyelmünket folyamatosan valami, ami miatt semmilyen tevékenységben sem tudunk maximálisan helytállni, ide értve a pihenés fogalmát is!

Unalmasnak tűnik...?? Pedig kicsit sem az...

... és bármennyire furcsán is hangzik, valamivel több is, mint gondolnád.  


Édesanyáink gyermekkorát  nem árasztották el szebbnél szebb játékok. Életüket azonban végigkísérte egy szem szeretett babájuk, melyet az évek ütötté kopottá tettek ugyan, de ugyanolyan szívesen játszott velük, mint amikor még új volt rajta minden. 


A mai napig hatalmas örömmel veszi elő. Kicsit poros, de ha rá néz, eszébe jut a gyermekkora, minden "nehézséggel" és boldogsággal együtt.

Csak egy játék... de mégis több ennél.  

💛💚💙💜 

Ha már régen kutattad elő rejtett kincseidet, most itt az idő a nosztalgiázásra! 

Ebben a kis összeállításban felelevenítünk párat, melyek láttán biztos, hogy Neked is kedved lesz elővenni saját, otthoni kedvenceidet, vagy becsempészni a retró életérzést otthonod kialakításába. 

rsaskok

Ki nevet a végén, malom, gazdálkodj okosan, mini domino...

Együtt a nappali melegében, rengeteg nevetés, beszélgetések. A pillanat, amikor igazán egymásra tudunk figyelni, egy kis játékkal megfűszerezve. 

Madzag és gumijátékok

Elég egy-két gumidarab, melyeket egybekötve már kész is a szünet legnépszerűbb játéka, a gumikötél. Nem csoda, ha akár órákat is képes voltál vele játszani...

Ugyanilyen népszerű volt a "cérnalevevő" játék vagy más néven szövés.

Az újaidra felfűzött különböző alakok végtelenített tárháza lehetővé tette, hogy többször egymás után játékosról játékosra add a cérnadarabot úgy, hogy a kialakított figura nem esik szét, csak  újabb elrendezéssé alakul át. Szinte megunhatatlan... 😊

Üveggolyók, házimozi, triola...

Az esti szórakozást az egyszerű, gyakran a virágos mintás tapétára vetített kis filmszalagos diavetítő szolgáltatta, melybe rendszeresen fordítva lehetett befűzni a szalagot!

Értékes perceket tölthettél kedvenc jojóddal vagy színes fa búgócsigáddal, tili-tolizhattál vagy idegesíthetted a körülötted lévőket Triolás játékoddal! A nyári hűsítő fagyikra, vagy a családi kempingezésre jól bevált kutyaházas perselyedben gyűjthetted a zsebpénzt!

A retró lakberendezés történelmi háttere

Az irányzat valamikor az 1950-60-70-es évek tájékán született és Amerikából kiindulva rohamos sebességgel terjedt el az egész világon. Erős történelmi hatás alatt a II. világháború borzalmai közepette alakult ki.

Szellemisége átütő pozitivitást sugárzott, egyfajta jövőbe vetett hittel párosulva, a jólétben és békés világban bízva.

A gazdasági nehézségek magukkal vonták a helytakarékosság és praktikusság igényét, melyek az élettér kialakításában is erős szerepet játszottak. Éppen ezért előnyben részesítették a több funkciós, olcsó és nem mellesleg megjelenésében lázadó érzést keltő bútorokat. 

A pozitív és örömmel teli jövőt az intenzív már-már vibráló színek használatával fejezték ki, kitörve ezzel a szürkeségből és az elnyomásból. A feltűnő formák jelenléte, a tervezői fantázia szárnyalása, az új anyagok használata és a rendhagyó technikák alkalmazása kitört a megszokott, feszes keretek közül. Lehetőséget adott az önkifejezésre!

Egyedi, néha futurisztikus látvány, gazdag formatervezés, vibráló színek, bohém anyagpárosítások és enyhén groteszk minták egyszerre. Ez a retró.

Színek és minták minden mennyiségben

A 80-as évek stílusára jellemző, hogy egyszer finom és egyszerű, máskor pedig merész és színes. Sárga, piros, mélybarna, türkiz, menta zöld, rózsaszín és a fekete-fehér kombinációja... 

Bármilyen élénk, meleg színt is választasz, nem tudsz mellélőni. Ha visszafogottabb vagy, kombináld az erős árnyalatokat fehérrel, és csak falrészeket fess igazán színesre! Minél intenzívebben szeretnéd a retró stílust képviselni, annál több színt használj egyszerre!

Hangsúlyos szerepet kapnak a minták, akár tapétáról, bútorkárpitról, fali csempéről, vagy kerámiáról legyen szó, jöhet minden. Kockás, pöttyös, csíkos, dombor nyomott, vagy fémes hatású... 

Önmagában is korszerű érzetet kelt, ha csak egy formát használsz egyszerre, de ha bevállalósabb vagy, nyugodtan kombinálhatod őket!

Népszerű a futurisztikus vonalvezetés és a gömbölyded formavilág, a tölcsérszerű lábazatok, kagylófotelek, a lakkozott felületek, a műbőr, illetve az ezüst, arany, és csillogó hatású műanyagok, fa redőnyök, műanyag reluxák használata. 


Sajnos én csak egy rövid ideig tudtam megtapasztalni, milyen lehet internet nélkül élni, de sokszor kívánom, bárcsak eltűnne a föld színéről minden okos eszköz egy időre, hogy semmi se vonja el a figyelmemet az itt és most pillanatairól

Persze nem akarok képmutatónak tűnni, én is ragaszkodom a telefonom varázserejéhez, amivel egy kattintással előterem a busz menetrend, a kedvenc zeném, vagy csak a barátaim üzennek nekem. 

Mégis azon szerencsések közé tartozom, akik mernek és szeretnek is telefon nélkül létezni, beszélgetni, élményeket szerezni és ezeket nem azonnal megörökíteni és megosztani másokkal!

Remélem ez a kis áttekintés meghozta a Te kedvedet is ahhoz, hogy előásd társasjátékaidat a pince mélyéről és családod, barátaid körében eltölts egy estét, zavaró tényezők nélkül!


Hornyák Verona
2017.10.10.