Melengető őszi kortyolnivalók!

2018.10.12

Imádom az őszi színeket, a meleg kötött pulcsikat és a bekuckózós, gőzölgő italokat. A forró csoki és tea, teljesen alaprecept a csípős őszi reggeleken vagy estéken. A hagyományos változatok mellett, rengeteg variációt találhatsz arra, hogy a szokványos meleg italokat kicsit megbolondítsd.

Egy-egy kortyolnivalónak számos elkészítési módja kering az interneten. Ezek közül válogatva, most három olyat fogok megosztani veled, amit én is biztosan ki fogok próbálni!

Az alapanyagok persze tetszés szerint felcserélhetőek! Ha kicsit egészségesebben szeretnéd elkészíteni, édesítésnek válassz bármilyen folyékony édesítőt, de természetesen cukorral is páratlan íze lesz. Növényi tej helyett, tehéntejjel is kipróbálhatod. Ebben az esetben, mindegyik szürcsölnivaló tetejére tejhab is kerülhet, egy kis fahéjjal megszórva. 

🍁🍂🎃  🍁🍂🎃  🍁🍂🎃  🍁🍂🎃  🍁🍂🎃  🍁🍂🎃  🍁🍂🎃  🍁🍂🎃  🍁🍂🎃

Nah de nézzük is a recepteket!

1. Csilis kakaó

Pikáns változata a hagyomásos otthon készített kakaónak! Ha kívánnál valami különlegesebbett a sima, por állagú, kikeverhető fajták után, akkor mindenképpen kóstold meg ezt a jó minőségű alapanyagokból elkészíthető, felfőzött, csípős kakaót. 

Amire szükséged lesz:

☕ 3 dl mandulatej
☕ 50 ml kókusz vagy zabtejszín ( vagy sima habtejszín )
☕ 3 tk. folyékony édesítő ( méz, juharszirup ... ) vagy cukor
☕ 1/2 tk. cayenne bors
☕ 2 tk. cukrozatlan, holland kakaópor

Az összetevőket, a tejszín kivételével, összekeverjük és gázon melegíteni kezdjük. Amikor megfelelően összeolvadtak a hozzávalók, hozzákeverjük a tejszínt és forrás előtt levesszük a tűzről.

A cayenne borssal csak finoman! Először, ha nem annyira bírod a csípős ízeket, csak keveset keverj az italhoz. Utólag bármikor megbolondíthatod még egy kis tüzes ízzel! 

2. Sütőtökös Latte

Ha ősz, akkor itt a sütőtökszezon. A sütőtök rendkívül széleskörűen felhasználható, így az édességek és a különlegesebb főételek alapjául is szolgálhat. Persze simán, sütőben megsütve, önmagában is isteni édes, ragacsos nasi. De próbáltad már a reggeli kávédban? 

Amire szükséged lesz:

🎃 3 dl mandula tej ( vagy sima tej )
🎃 50 ml kókusz vagy zabtejszín ( vagy sima habtejszín )
🎃 3 tk. folyékony édesítő ( méz, juharszirup ... ) vagy cukor
🎃 1/4 tk. szerecsendió
🎃 1/2 tk. gyömbérpor
🎃 1/2 tk. fahéj
🎃 1 espresso ( vagy 2 tk. gabonakávé )
🎃 30-40 g sütőtök

A sütőben megsütött tököt turmixgépbe dobjuk. Egy kis turmixolás után hozzáöntjük a tejet és hozzáadjuk a száraz alapanyagokat. Rácsorgatjuk a mézet és egy utolsót turmixolunk rajta.

A pépet tűzhelyen melegíteni kezdjük, majd hozzáadjuk az espressot és a tejszínt. Forrás előtt levesszük a tűzről. Tejhabbal és fahéjjal még különlegesebbé tehetjük.

Ha szép, csíkos latte-t szeretnél készíteni, az espressot, ne keverd hozzá a sütőtökös péphez, hanem egy külön rétegként öntsd hozzá!

3. Kurkumás chai latte

Egy igazán különleges forró italvariáció. Csodálatos sárga színét a kurkuma kölcsönzi. Gyönyörű, aranysárga nedű, egy hűvös őszi napon. Gyulladáscsökkentő hatása pedig, csak fokozza az ízélményt. 

A chai tea keverék adja a latte alapját, amit vízben kiáztatunk. Ezután a többi alapanyaggal együtt összeturmixoljuk és mehet a tűzre. Forrás előtt hozzáadjuk a tejszínt és levesszük a tűzről. 

Hozzávalók:

🍁 1 dl chai tea vízben kiáztatva
🍁 2 dl mandulatej
🍁 50 ml kókusz vagy zabtejszín ( vagy sima tejszín )
🍁 1 tk. őrölt kurkuma
🍁 1/2 tk. fahéj
🍁 3 tk. folyékony édesítő vagy cukor


Hornyák Verona
2018.10.12.