Lila mindenhol, minden mennyiségben - az év színe

2018.04.27

A 2018-as év hivatalos trendszíne a lila. Bátran választhatunk lilát bármiből, az különösen divatos és trendi lesz. A Pantone vállalat ugyanis az ultraibolyát, egészen pontosan a Pantone 18-3838 kódjelű színt választotta az év színének. A Pantone eszerint írja le az árnyalatot: a drámai módon provokatív és átgondolt lila rámutat az eredetiségre, a leleményességre és a jövőt jelképezi

Egy biztos, a lila, mint egy magabiztos és bátor szín, uralja a lakberendezést. 

Nézzük hát meg, hogyan építhetjük be a lilát az otthonunkba, adunk egy kis inspirációt az egyes terek megújításához!

Nappali

A nappaliban -ha merészek vagyunk és közel is érezzük magunkhoz a lilát- a legegyszerűbben a kanapé áthúzásával, vagy egy új, lila kanapé választásával teljesen felülírhatjuk az addigi tér hangulatát. Ha piciben próbálkozunk és egyelőre csak barátkozunk ezzel a színnel, válasszunk a már meglévő kanapénkra lila díszpárnákat, ágytakarót, szőnyeget, vagy egyéb lila lakáskiegészítőket. 

Konyha, étkező

A konyhába a nagyobb felületű bútorok miatt kissé nehezebb finoman bevinni ezt a színt, de az biztos, hogy nagyobb felületen nézve a lila kitűnően működik a fehérrel és a feketével is. Ha a teljes konyhabútort nem szeretnénk lilára váltani, választhatunk az étkezőbe lila székeket, terítőt, tányérokat, bögréket, kisebb konyhai kiegészítőket. A lila minden stílusban megállja a helyét, a minimál stílustól kezdve egészen az antik stílusú étkezőkig alkalmazhatjuk.

Hálószoba

Ami a hálószoba falait illeti, a lila világosabb árnyalatai eddig is népszerűek voltak, mostanában azonban előszeretettel választják a sötétebb, ibolyaszíneket is, akár a falról, akár a textíliákról van szó. A lilának van egyfajta stresszoldó, nyugtató hatása, ezért tökéletes választás a hálószobába. Elsőre azt gondolhatnánk, hogy a lila kifejezetten nőies szín, de amint látható, sötétebb színekkel párosítva elveszíti ezt a lágyságát.

Gyerekszoba

Egy kislány szobájának igazi hercegnős hangulatának kialakításához nincs is jobb választás, mint a lila, a rózsaszín és különböző árnyalatú pasztell színeik. Egy fiú esetében már nehézségekbe ütközhetünk, de nincs lehetetlen, ahogyan a hálónál is láttuk, a lila sötétszürkével és feketével történő kombinálása esetén már korántsem lányos, finom, sőt, sokkal inkább határozott, maszkulin jellegű tér alakítható ki használatával. Elsősorban kislányok szobájához ajánljuk, de nincs lehetetlen.

Fürdőszoba

A fürdőszobába csempészhetjük be talán a legkönnyebben a lila színt. Korábban is nagy számban találhattunk lila színű kiegészítőket a fürdőszobába, most ez még fokozottabban van jelen. Választhatunk lila fürdőszobai szőnyeget, törülközőket, pipere tartókat, fogkefe tartót stb. A sötétítéshez választhatunk lila roletta árnyékolót, ha pedig merészek vagyunk, a falakat is átszínezhetjük. 


Írta: Monszpart Szandra
2018.04.27.