Külföldi trendek - Mozgó árnyékolók

2017.04.26

Napjainkban óriási technológiai fejlődéseket tapasztalhatunk, melyek igencsak túlmutatnak az átlagos árnyékolás fogalmán.


Külföldön ezek már évek óta népszerűek, több impozáns épület büszkélkedik különlegesebbnél különlegesebb, egyedi megjelenéssel. Úgy tűnik, hogy a homlokzat tervezés különböző élvonalbeli trendjeinek csak a fantázia szabhat határt. 

Al Bahr Towers, by Aedas Architects, 2012, Abu Dhabi, United Arab Emirates 

A 145 méter magas, 29 emeletes ikertornyok homlokzatának teljes egésze üvegből készült, melyek külsejét mintegy 2000 db, úgynevezett Mashrabiya (tradícionális iszlám árnyékoló) ihlette árnyékoló fedi. Ezek az árnyékolók üvegszállal vannak bevonva és programozva vannak arra, hogy a nap mozgására reagáljanak. 

Amikor a nap felkel, akkor az árnyékolók el kezdenek bezáródni, majd az épületre vetülő napsugarakat mozgásukkal követik. Amellett, hogy gyönyörű látványt nyújt, az árnyékolók segítenek csökkenteni a belső erőforrásokat, így az épület környezetbarát.


Kiefer Technic Showroom, 2007, Steiermark, Austria 

Az Ausztriában található bemutatóterem homlokzatát 112 db árnyékoló elem fedi, melyek egyénileg alkalmazkodnak a változó körülményekhez és igényekhez. Az árnyékolók programozásával a homlokzat folyamatosan változik - minden nap, minden óra, új arcot mutat. 


A homlokzat művészi konfigurációi  

One Ocean - Thematic Pavilion, 2012, Yeosu, Korea 

Dél-Korea egyik legfontosabb létesítménye, mely az élő óceán és partvidék témáját mutatja be a közönségnek. A kinetikus homlokzat utánozza a bálnák által használt szila szűrőt.
A dizájn célja egy olyan ikonikus irányvonal megteremtése, mely beépül a városi környezetbe és a környező természetbe.

Az üvegszállal megerősített műanyagból készült 108 db lamellás homlokzat nyílik és záródik a rugalmas hajlításon keresztül. Erős szélben a 216 db koordinált szervomotoros rendszer zárja le az összeset, 13 db lamella kivételével.


Umbroll Panel Árnyékoló


Hazánkban is kezdenek teret hódítani a kinetikus árnyékolástechnikai megoldások, melyek nem csak dinamikus megjelenést kölcsönöznek az épületeknek, hanem betöltik az árnyékolás legfőbb funkcióit.

- Az UMBROLL kínálatában már Te is megtalálod kinetikus árnyékolónkat -
Legújabb árnyékolónk, különleges megjelenésével ezerarcúvá teszi az épületet a felhasználó igényeihez maximálisan igazodva, mely minden tekintetet magára vonz.

Látványos szimulációnkkal, legújabb termékünk mozgásának sokszínűségét láthatod

Nézd meg az Umbroll Panel Árnyékolót működés közben

Írta: Bohács Alma
2017.04.26.