Hello 2018 - így induljunk neki az évnek!

2018.01.05

Van, amikor egy-egy cél eléréséhez valóban nagyon nagyot lendít rajtunk az új év kezdete. Nem véletlen, hiszen ilyenkor több erőt érzünk magunkban, elszántabbak vagyunk! Sokat segíthet, ha lejegyzeteljük, mik azok a dolgok, amikre vágyunk, kisebb és nagyobb célokat is ide vehetünk, célszerű az elérés valószínűségéhez mérten csoportosítani, mikre vágyik a szívünk. Több módszer is van, ami segíteni tud minket az úton maradásban, most mutatok egy verziót, ami szinte garantáltan tartható!

Mindenki számára ismerősen csengenek az újévi fogadalmak...a szilveszter éjjelén megfogadott megannyi terv és gondolat. Valószínűleg az sem idegen senkitől, hogy ezeket a fogadalmakat javarészt a bukás érzésével kapcsolja össze. Bizony...sajnos ha felelőtlenül fogadunk meg dolgokat, elképzelhető, hogy már másnap azon kapjuk magunkat: ezt bizony megszegtük. Sokan ezért már nem is kezdenek újabb fogadalmakba. 

Ezzel a módszerrel most minden másként lesz, lássuk hát!

A módszer

Aki nagy fogadalmakat tevő, mondhatni már rutinos, ha neki áll és belelendül, akár több oldalnyi dolgot is képes összeírni - mi lesz majd mostantól másként! Persze nem mindegyik fogadalom egyenrangú, van amelyik kiváltképp fontos számunkra, és van olyan is, amit talán csak a környezetünk miatt veszünk bele a listába, de saját magunk miatt annyira már nem is lenne fontos, nem érezzük annyira szükségét. A lényeg, hogy mindenki számára legyen meg az a lista, amit csak is és kizárólag saját maga miatt csinál! Ezt nem látja senki, ez csakis és kizárólag az övé. Fontos, hogy valóban az legyen itt, amit nagyon szeretnénk és amiért tenni is hajlandóak vagyunk! A listánk lehet hosszú, de lehet rövidebb is. Egyéntől függ. A rövidebb sem jobb vagy rosszabb a hosszúnál és így fordítva. Amit pedig ezután tennünk kell: emeljük ki a 12 legfontosabb dolgot! Törekedjünk arra, hogy minél pontosabban fogalmazzunk! Pl. "boldog szeretnék lenni", ez eléggé megfoghatatlan, ilyen esetekben bontsd tovább: mitől éreznéd magad boldognak, majd legyenek ezek a célok.

Nem véletlen a 12 pontba szedés! Az év 12 hónapján minden egyes hónapban egy megfogadott dolgot kell elővennünk és azon dolgoznunk, de azt a hónap minden napján! Ez azért is fontos, mert ha 4 héten át foglalkozunk valamivel, az bizony már elkezd szokássá válni. Ha pedig szokássá válik, akkor egyre könnyebben megy majd, beépül a mindennapokba, az életünk szerves részévé válik. Tartsuk be ezeket az egy hónapos fázisokat, ha valamiről úgy érezzük, még sem fontos eléggé...vagy túl sokat vesz ki belőlünk, akkor is szánjuk rá ezt a 30 napot, majd ha a legvégén is változatlanul érzünk vele kapcsolatban: engedjük el. Lehet, hogy csak ki kellett próbáljuk, hogy rájöjjünk, valami mégsem nekünk való! Így már nem kudarcként fog érni bennünket, hiszen megpróbáltuk a tőlünk telhetőt. 

Sok sikert mindenkinek a saját éves 12 pontja elkészítéséhez! 

Alakuljon az új év mindenkinek úgy, ahogyan szeretné, ahogyan szíve legmélyén vágyik rá! 

Most pedig nézzük meg a top 10 újévi fogadalmat, amit bizony rendszerint megszegünk...

1. "Leadok pár kg-t és elkezdek edzeni!"

2. "Leszokom a dohányzásról."

3. "Egészségesebben táplálkozom."

4. "Megtanulok spórolni, elkezdek félretenni."

5. "Elkezdek egy új képzést, tanfolyamot."

6. "Nincs több kávé."

7. "Többet pihenek és alszom."

8. "Kevesebbet internetezem."

9. "Nem stresszelek majd annyit."

10. "Több időt töltök a családommal és a barátaimmal."

Félreértés ne essék, a 12 pontunkba beleírhatjuk a fent említett 10 pont egyikét is,  csak rajtunk és a hozzáállásunkon múlik! :) 

Nem árt azonban, ha kellő öniróniával rendelkezünk. 


Írta: Monszpart Szandra 

2018.01.06.