Babaszoba okosan! – Rendezzük be együtt az álomszobát!

2018.02.06

A babavárás első pillanataitól kezdve, édesanyák ezrei rohamozzák meg a különféle gyerekekkel és terhességgel kapcsolatos internetes csoportokat, blogokat és a könyvesboltokat az aktuális szakértői könyvekért. Az aggodalom és a 9 hónapon át tartó készülődés érthető, hiszen ahány portál annyi ötlet... Tanácsok, dekorációk, ámulatba ejtő gyerekszobák melyek láttán, mindenki azt szeretné, hogy gyermeke ilyen környezetben nőjön fel. 

Ha éppen Te is pocaklakód jövőjét tervezgeted, ne hagyd magadat megtéveszteni! Építs stratégiát, fogalmazd meg a fontossági sorrendet és csak utána válogass, számolgass, álmodozz! Bármilyen szép is, gyermeked érkezése nagy változást hoz nemcsak a saját, de pénztárcád életében is, így fontos, hogy megfelelően kézben tartsd a dolgokat! 

Cikkünkben a babaszoba kialakításának témakörét vesézzük ki. A legfontosabb bútoroktól kezdve, a felesleges apróságokon át, szót ejtünk a berendezési tárgyak mögött rejlő hangulatról is.
Tényleg hatással lenne gyermekünk természetére a szoba színe és tájolása? Hogyan döntsünk helyesen? És érdemes e egyáltalán ennyire elveszni a részletekben?
Erre keressük a választ. 😉 

A legfontosabb babaszoba kiegészítők és felhasználásuk

1.  Pelenkázó

Lehet, hogy furcsán hangzik, de a pelenkázó nem a legnélkülözhetetlenebb berendezési tárgyak egyike. Kis lakásban élők számára, ahol a helytakarékoskodás a legmeghatározóbb lakberendezési szempont, kifejezetten felesleges, plusz egy útban lévő tárgy tud lenni. Ezért praktikus, vásárlás helyett egy, már meglévő komódot befogni erre a célra. Kiváló hely a babacuccoknak és egy kényelmes, puha pelenkázó párnával együtt, praktikus dupla bútort készíthetsz belőle. Ha mégis az új híve vagy, a későbbieket figyelembe véve is érdemes tárolóval kombináltat választani.

És itt térnék ki a pelenkakuka kérdésére, melynek nélkülözése, a hiper-szuper leírások ellenére is, rengeteg pénzt spórolhat meg neked! Célszerűbb naponta levinni a szemetet! 😉

2. Kiságy

A legfontosabb az összes kiegészítő közül. Itt kezdődik minden. A nyugodt és pihentető alvás, az első pillanatoktól kezdve rendkívül fontos. Pár szabály is társul hozzá, melyeket betartva, a kiságyak rengetegéből is tudsz majd olyat választani, ami nem csak csinos, de tényleg tökéletesen használható is.
Először is beszéljük az anyagválasztásról. A természetes anyagok jelenléte nélkülözhetetlen, így a legjobb, ha fa kiságyat választasz a boltban, természetesen arra is ügyelve, hogy a fa olyan festékkel kezelt legyen, mely nem káros a gyermek számára.
A méreteket tekintve, mindenki saját lehetőségeihez mérten dönt először, de ha a tér adottságai megengedik, érdemes már most előre gondolkoznod. A 70*140 cm -es darabokat, akár 6 éves koráig is használhatja a gyerkőc, természetesen az ehhez szükséges átalakításokkal, melyeket érdemes jó alaposan megnézni. 

Fontos szám, ha kiságyról beszélünk, az 5 cm. Ez a távolság a legmegfelelőbb a kiságy rácsai között. Ha ilyen méretekkel rendelkezik az ágy, biztos lehetsz benne, hogy csöppséged feje, keze és lába sem fog soha fennakadni ezek között.
Itt fontos megemlíteni a matrac és az ágy viszonyát. A pontos illeszkedés elengedhetetlen ezzel is elkerülve a baleseteket. A matrac jó szellőzőképességű, könnyen mosható anyagból készüljön. Célszerű, ha a magassága is állítható, így megkönnyítheted gyermeked kiemelését. Ha nagyobb lesz, ugyanolyan biztonságosan tudja majd használni.  

🌸 Fa, természetes faápolóval lekenve
🌸 Állítható rácsok
🌸 Kisággyá alakíthatóság
🌸 Ideális méret:
             70*140 cm
🌸 A rácsok közötti távolság:    5 cm
🌸 Állítható matracmagasság
🌸 Mosható matrac

3. Fények játéka

Sokan nem gondolnak rá, mégis nagyon fontos, hogy megfelelően tudd szabályozni a babaszoba hőmérsékletét és fényviszonyait. A nyugodt alvást segíti az ideális hőmérséklet és a komfortos fényviszonyok. Mielőtt légkondit szereltetnél és függönyökkel aggatnád tele a szobát, tájékozódj inkább az árnyékolók között. 

A legpraktikusabb, ha olyan darabot választasz, ami nem csak a fényeket szabályozza, de a hőmérsékletet is kellemes tartományon belül tartja. zsaluzia olyan kültéri árnyékoló, mely lamelláinak köszönhetően, hatékonyan visszaveri a napsugarakat és az árnyékoló mögötti légáramlat hűti az üvegfelületet, mégis a széles lamellák miatt, természetes és folyamatos légcserét biztosít. Nyáron hűt, télen pedig benntartja a meleget. Motorosan is működtethető, így használata nem megterhelő. 

Ha a kültéri védelem mellett beltéri árnyékolót is választanál, a legjobb, ha rolettával kombinálod. A szivárvány minden színében elérhető anyagválasztékának köszönhetően, sokkal barátságosabb atmoszférát teremt a babaszobában, mint egy egyszerű reluxa. E - mellett a színes változatok, a beáramló fény hatására különleges hangulatot kölcsönöznek a szobának. 

4. Mérleg 

Praktikusabb a bérlés mellett dönteni, hiszen ezt a kelléket, csak egészen rövid ideig kell napi szinten használnod majd.

Ezen kívül természetesen a szekrény, a légzésfigyelő és a temérdek életkornak megfelelő játék sem hiányozhat. 

Ezek az alapvető bútorok elegendőek ahhoz, hogy megfelelő életteret alakíts ki gyermeked számára. Sőt! Ha ennél több dolgot halmozol fel, a szoba zsúfolt lesz és nyomott. Próbálj minél több teret fenntartani a játékhoz, nem beszélve arról, hogy a szellős, levegős környezet, kellemes légkört is biztosít a babának és a mamának!

A bútorokon túl

Ha Te is a legvarázslatosabb hangulat kialakítására vágysz, a fontos dolgok mellett ügyelj kicsit a részletekre is! Játszadozz a színekkel, illatokkal és fényekkel. Mutatjuk hogyan!

Színterápia babáknak

Tudtad, hogy a színek különböző érzelmeket váltanak ki belőlünk? Szervezetünket aktivitásra, nyugalomra, kreativitásra vagy akár alvásra is ösztönözhetjük ezáltal. A csecsemők extrán érzékenyek a környezet ingereire, így az őket körülvevő színekre is. Alapszabály, hogy a vibráló, zavaró árnyalatok, az erős kontrasztok, nincsenek jó hatással a pici szemére

Ezért, ha babaszoba színben gondolkozol, biztos neked is a pasztell árnyalatok jutnak először eszedbe. Ezek kellően lágyak, ugyanakkor csodás hangulattal árasztják el a szobát. A standard fiúknak kék, lányoknak rózsaszín elképzelés mellett, óriási színpaletta várja a mamákat. Ismerd meg őket közelebbről és alkalmazd tudatosan!

Kék

A kék mindig jó választás, ha egy kis nyugalmat és békességet szeretnél otthonodba csempészni. Hideg tónusának köszönhetően nem tolakodó, relaxációra és teljesítményre ösztönöz, ezért sokszor használják irodák falszíneként is.

Rózsaszín

Barátságos árnyalat, jó hatással van a problémás kapcsolatok és a kommunikációs nehézségek lecsendesítésére.

Lila

A lila szín egyesíti magában a kék nyugalomkeltő, illetve a vörös aktivizáló hatását. Az intuíciós és az empatikus képességeket erősíti, emellett nyugtatja az idegrendszert. Ám karakteres jellege miatt nem mindegy, hogy melyik árnyalatát, milyen arányban jeleníted meg a gyerekszobában, mert a mélyebb tónusai túlságosan komoly, elmélyült, befelé forduló hangulatot teremthetnek. A frissebb, világosabb orgona lila figyelemfelkeltő, de más tónusokkal együtt alkalmazva érvényesülhet igazán. 

Halványzöld

A kicsi szemeinek fejlődéséhez szüksége van a zöld színre. Az üde, pasztelles almazöld árnyalatok közül bátran válogathatsz, mert nyugalmat és harmóniát teremtenek, különösen a meleg vanília sárgával ötvözve. A zöld a növekedés és a regenerálódás színe. A nyugtalan, izgága kicsiket kiegyensúlyozottá teszi, segítheti őket az elalvásban, hiszen a pulzust is normalizálja. Ráadásul kedvezően hat a szervezetre, mert beindítja az öngyógyító folyamatokat.

Fahéj és vanília sárga

A lazúros barnák egyszerűséget, biztonságot, kényelmet sugároznak magukból. A sárga ugyanakkor derűs, ösztönző, kommunikatív természetű, mely a narancshoz hasonlóan fejleszti a gyerek kreativitását. Azonban nagy felületen alkalmazva, izgató hatású lehet, mely hosszú távon nyűgös, hányingeres érzést kelthet. A nyugtalan gyerkőcöknek inkább a vanília sárga ajánlott kiegészítő színként, mely hangulatosan világossá teszi a teret anélkül, hogy idegesítően vibrálna. A fahéjjal együtt alkalmazva megnyugtathatja a kelleténél aktívabb porontyokat, viszont mégsem lesz semleges és steril a környezetük.

Fehér és szürke

A fehér angyali és kedves szín, de közben titokzatosságot is sugallhat. A teljes mértékben fehér szobától ezért tartózkodjunk, törjük meg színekkel, hogy a nyitottságot és az érzelmeket is beengedjük a szobába. És persze ne feledjük: a fehér könnyen koszolódik, főleg maszatos gyerekkezek közelében.

Nah és persze a minták minden mennyiségben!

A kristályok energiája

Sokan hisznek a kristályok erejében, így nem csoda, ha a gyerekszobában sem idegen tárgy többé. Jótékony energiájának köszönhetően harmóniát és nyugalmat kelt. Napfogóként alkalmazva, az ablakba akasztva csodás fénnyel árasztja el a gyerekszobát, ezzel mesebeli hangulatot kölcsönözve neki. A picik imádni fogják a színes mozgó fényeket!

Ennél pontosabb instrukciókra lenne szükséged? 

Ismerkedj meg a Feng Shui legfontosabb alapelveivel. Ha ezeket betartod, biztos lehetsz benne, hogy mindent megtettél azért, hogy gyerkőcöd a legátgondoltabb gondoskodásban részesüljön.


Feng Shui alapelvei

Számold ki gyermeked születési számából a neki legmegfelelőbb színárnyalatokat. A Feng Shuiban Gan számnak nevezik, azt a születési dátumodból kiszámolható értéket, amely meghatározza, hogy az 5 ( tűz, víz, föld, fém,fa ) elem közül, csöppséged melyikbe tartozik. Minden elemhez színeket rendelnek hozzá, így rögtön le is szűkítheted színpalettádat és talán könnyebb lesz a választás.

Számoljunk együtt!

Ha gyermeked lány, akkor a születési évének utolsó két számjegyét ad össze, egészen addig ameddig egy egyjegyű számot nem kapsz belőle ( pl: 1994; 9+4 =13; 1+3=4)

Az így kapott számhoz, adj hozzá 5 -öt, majd ha a végeredmény ismét kétjegyű szám lesz, tagjainak összeadását addig folytasd, ameddig egyjegyűt nem kapsz belőle. ( 4 + 5 = 9 )
Az így kijött érték lesz a Gan szám, tehát ebben az esetben 9.

Fiúk esetében, a születési év utolsó két számjegyének helyes összeadása után, a kapott összeget vond ki 10-ből és így kapod meg a kívánt Gan számot. ( 1994; 9+4=13; 1+3=4 ; 10-4=6)

A végeredmény mindegyikéhez a Feng Shui egy elemet társít. Nézzük meg, melyek azok.

1 = víz ; 2 = föld; 3 = fa; 4 = fa; 5 = föld; 6 = fém; 7 = fém; 8 = föld; 9 = tűz

Minden elemhez meghatározott színek tartoznak. Ezek a következők:
Tűz: a vörös, piros, narancs és árnyalataik
Fa: a zöld és árnyalatai
Fém: csontszín, halványszürke, ezüst és egyéb fémes színek
Víz: fekete, sötétkék, grafit szürke és árnyalataik
Föld: barna, drapp, okker, sárga és árnyalataik

Egyéb örök érvényű igazságokkal és furcsaságokkal is beszámol a Feng Shui. Ennek értelmében egy komfortos babaszoba a következő jellemzőkkel rendelkezik, vagy éppen nem rendelkezik:

🌷 a kiságy ne legyen az ajtó és az ablak között (ez a huzat miatt is fontos)
🌷a szoba közepén legyen elegendő tér, ahol áramolhat az energia (és kedvükre játszhatnak a gyerekek
🌷 a kiságy fölé ne tegyünk polcot, mert az álmatlanságot, fejfájást okoz és mozgó színes forgókat, játékokat se függesszünk az ágy fölé, mert ezek is megzavarhatják a kicsi álmát
🌷 a szoba más részeire viszont tegyünk színes forgókat, felfüggesztett játékokat, ezek segítik az energiaáramlást
🌷 a bútorok ne legyenek élénk színűek, inkább a kiegészítők kapjanak vidám színeket
🌷 a bútorok legyenek lekerekített élűek, sarkúak
🌷 a gyerekek ne feküdjenek lábbal az ajtó irányába és ha emeletes ágyon alszanak, akkor néha váltogassuk, melyik gyerek fekszik alul, és melyik felül
🌷 igyekezzünk rendet tartani a szobában, de legalábbis az íróasztalon, mert a rendetlenség kusza gondolatokat okoz, a kicsi rövidebb idei foglalja le magát és szétszórtabb lesz

Ezek ismeretében minden készen áll, hogy egy igazán átgondolt és komfortos életteret alakíts ki csecsemőd érkezésére. 

A praktikus és fontos gondolatoktól, egészen a hangulatokon és érzelmeken keresztül, a Feng Shui világába megérkezve tekintettük át, milyen szempontokat lehet figyelembe venni a szoba tervezésekor. Akár szigorú vezérfonálként tekintesz a leírtakra, akár csak egy inspirációs gondolathalmazként, egy biztos. 


" Ha szeretettel, várakozással és nyugalommal tekintesz a leendő kisszobára idegeskedés és megfelelési kényszer helyett, akkor akaratlanul is harmonikus légkört alakítasz ki a szoba és önmagad körül is. 
Ez a legkomfortosabb, legmegnyugtatóbb érzés egy gyermek számára, függetlenül attól, hogy milyen színű és mennyire modern szobában ébred fel nap, mint nap. " 

🙏 💛 ❤️ 💚 💙 💜 


Hornyák Verona
2018.02.06.