7 trend ami "jön", 3 ami "megy"

2017.05.23

1.) Megy - szigorú antik

A régiségeket csak az azonos időszakból származó darabokkal párosítani már nem elvárás többé. Nem szükséges egy stílus alapján megtervezni egy teret, vagy egy egész otthont. Jó, ha találunk egy alap stílust, de nem kell hozzá ragaszkodnunk. A lényeg, hogy a végső kép esztétikailag érdekes legyen. Bátran keverjük össze az elemeket a múltból és a jövőből! 

A hagyományos antik designt tehát hanyagoljuk:

Ezentúl inkább csak egy-egy bútort válasszunk az antik stílusból és ötvözzük azt modern stílussal, ahogy a példák is mutatják:

2.) Megy - túlméretezett bútorok

A tér mindig is kulcsfontosságú volt egy otthon szempontjából, most kreatív és funkcionális használata még inkább meghatározó! Az oversized, túlméretezett bútorok nem csak túlterhelten mutatnak, de a felhasználásuk sem helytakarékos, ezért most elköszönünk tőlük. Felváltva őket, ezentúl több olyan bútort láthatunk, amely ideálisan méretezett az egyes helyiségekbe vagy pedig egyedi kialakítású, hogy tökéletesen illeszkedjen az adott térbe. 

Az extrán nagy darabokat felejtsük el:

Maradjunk az optimálisabb méreteknél:

3.) Megy - polírozott fém

Az ipari megjelenésű vagy polírozott fémek egyre inkább eltűnnek. 

A fényes, meleg fémek, mint a bronz és az arany pedig újra megnyilvánulnak, eleganciát adva a térnek. 

4.) Jön - matt felületek

Merész sítlus, ugyanis a matt anyaghasználat megszűnteti a felületi fényt, arra kényszeríti az objektumot, hogy az önmagáért beszéljen. Ha merünk kísérletezgetni, az eddig hagyományosan fényes, csillogó tárgyakat változtassuk mattá. 

5.) Jön - márvány

A márvány hatalmas trend! 2016-ban egy kiállításon mutatták be a márványt a fa és a fém párosításával, azóta pedig az iparág minden területén láthattuk ezeket a kombinációkat. Járólapként, fürdőszobában, konyhapultként, a hétköznapokba is beférkőzött telefontokként, iPad tokként, márványmintás jegyzetfüzetek jelentek meg és még sorolhatnám. A márvány most éli fénykorszakát, használjuk bátran kisebb-nagyobb dolgokban is!

6.) Jön - "cerused wood" technika

A "cerused" kifejezés olyan technikát jelöl, amely kihasználja az egyedülálló faanyagot. Ez az irányzat a csúcsminőségű piacon már lefelé tendál, azonban mára elérhetőbbé vált az átlagfelhasználók számára. A szekrényeken és a nagyobb bútorokon is láthatjuk majd ezt a finisht, most terjednek el csak igazán az ezzel a technikával készült darabok a lakberendezésben

7.) Jön - drágakő ihlette tónusok

Itt az ideje búcsút venni a bézs színektől. A falak új megjelenése igencsak drámai lesz! Mély, drágakő tónusok, mint a smaragdzöld, ametiszt valamint azok a pasztell színek, amik a természetben megtalálhatóak. Ha nem vagyunk elég bátrak, hogy nagy felületen alkalmazzuk ezeket a színeket, válasszunk belőlük kisebb kiegészítőket!

8.) Jön - szegecselt bútorok

A kárpitozott darabok klasszikusa, de teljesen új módokon használják, úgy, hogy minta alakuljon ki a bútoron. 

9.) Jön - "metró" csempék

Ez a trend noha nem újdonság, de a jelenlegi időszak egyik alkotó stíluselemévé vált. Ez egy klasszikus, ám de sokoldalú csempeválasztás. Mindenféle stílusban működik, megfizethető áron elérhető. Minden esztétikai, életstílushoz és költségvetéshez választható és különböző anyagokban, színekben kapható. Egy nagyszerű módja a trendek ötvözésének, ha például egy matt üvegcsempét választunk.  

10.) Jön - smart home funkciók

Ahogy az életünk egyre többet forog a készülékeink körül, úgy az otthonaink is ez irányba mozdulnak. "A töltési dokkok és a kifejezetten ezeknek az eszközöknek szánt területek egyre inkább kreatív módon fognak megjelenni egy tér kialakításában" - mondja Warren Sheets tervező. Az IKEA SELJE éjjeliszekrény csak egy példa az intelligens bútorok új generációjára.

Otthonod automatizálásra, intelligens vezérlésére ma már több lehetőség is van. Mit is értünk intelligens otthon alatt?

...El tudod képzelni, hogy épp hazaérkezel... az intelligens otthon rendszere aktiválta a Hazaérkezés profilt. A riasztó kikapcsol, a kert- és garázskapu kinyílik, fogadófények kapcsolódnak fel, az árnyékolók a kívánt pozícióra állnak és mindemellett megszólal a kedvenc zenéd.


Ma már ez nem álom, az iContrAll rendszerével könnyedén megvalósítható. 


Írta: Monszpart Szandra
2017.05.23.