2018 8 színe, ami mindenhol megjelenik!

2017.09.22

Az adott évi Milan Design Week (Milánói Dizájnhét) sokat sejtet a következő év lakberendezési szín trendjeiről. Habár én sajnos nem lehettem ott, de számos külföldi cikk alapján összegyűjtöttem, melyek azok a színek, amik előtérbe kerülnek 2018-ban, mikhez nyúljunk bátran. Összességében elmondható, hogy az általános trend az erős és fényes árnyalatok felé halad. Ez egyébként egy visszatérésnek is mondható, a '80-as éveket idézi meg előttünk. A cikkben felsorolt színek és árnyalatok megjelennek a teljes lakberendezésben, bútorokban, fal színekben egyaránt, de az apróbb kiegészítőkben is...sőt, a nagy ruhamárkáknál is bőven találunk visszacsengést az őszi/téli kollekciókban. 

Vegyük hát szépen sorjában a színeket! Csodáljátok meg a gyönyörű szép képeket, inspirálódjatok, merítsetek ötleteket és ne féljetek becsempészni az otthonotokba is - akár csak kisebb kiegészítőket választva, de mégis feldobva a már megszokottat! Merjünk változtatni!


1. Millenniumi pink

Igen, ez bizony a barbie-rózsaszín! Elsőre soknak tűnhet, talán túl lányosnak... sőt, "királylányosnak"...de nem kell túlzásokba esni és végletekben gondolkodni. A pasztell színek a nyáron hódítottak, így már valamelyest megszokhattuk. Szerintem tipikusan az a szín, amiből elég egy bútort választani, egy szép fotelt, szófát, és máris megváltozik a tér körülöttünk! Nézzük csak, miként alkalmazható a pink az otthonunkban! Aki nem meri megugrani a rózsaszín bútorvásárlást, vagy még csak barátkozik a színnel, válasszon egy szép ágyneműt, vagy kötött takarót, akár egy futócipőt.

2. Kurkuma és mustár sárga

Visszafogottabb színről beszélünk, talán több embernek átmegy a szűrőjén a sárga. Ez a szín igazán meleg árnyalat, kiválóan passzol több színnel is: a zölddel, kékkel, burgundival, szürkével egyaránt remek kompozíció, a fával pedig az egyik kedvencem. Elhagyhatatlan a mustár sárga kanapénk mellé beszerezni egy óriás kaktuszt, vagy fikuszt is! 

3. Klein kék

Yves Klein művészt a színek világa foglalkoztatta igazán. 1960-ban saját feltalálású színt is szabadalmaztatott, Nemzetközi Klein Kék (International Klein Blue, IKB) néven. Az említett kék most visszatér, és jobban hódít, mint valaha. A kék mélységet idéző szín tényleg mindenhol ott van. A ruházati márkák polcain, a nappalikban, a konyhában, a hálóban, az étkezőben...mindenhol. Nekem az óceán mélységét és a végtelenség érzését szimbolizálja ez a szín.

4. Lila

Talán hasonlóan a rózsaszínhez - vagy nagyon szereti valaki és tetszik neki, viseli, alkalmazza az otthonában, vagy pedig tart tőle és inkább messziről szemléli. A lilát eddig személy szerint nem tudtam hova tenni, így az utóbbi táborba tartoztam, viszont egyre inkább nyitok felé. Ha a lakásomba még ugyan nem is engedem be, lehet, hogy egy pulcsival közelebb kerül hozzám a télen. :) A pasztelltől kezdve egészen a mélyebb árnyalatokig, most nem tudunk mellé lőni vele. Arannyal és ezüsttel kombinálva is harmonikus, igazán elegáns tereket kreálhatunk vele.

5. Türkiz

Kék vagy zöld? Egyik sem, illetve mindkettő. Zöldeskék. :) Mind a kettő benne van. Egyesíti magában az ég kékjét és a Föld zöldjét. Kicsit utánanézve, igazán jótékony hatással lehet életünkre, általános közérzetünkre: megszünteti az ingadozó kedélyállapotokat, a félelmet, depressziót, javítja a kedélyt, segít megőrizni energiatartalékunkat. Ha ez valóban így van, mindenkinek szüksége van egy-két türkiz dologra, főként az előttünk álló őszi, szürke hétköznapokban! 

6. Burgundi vörös 

Igazán markáns, domináns színről van szó. A legmélyebb vörös. A körmökön kiválóan mutat a bordó szín, az egyik kedvenc őszi lakk színem, és persze rúzsban sem utolsó. :) Elegáns, gazdag, mély, kifinomult. Ezek a szavak jutnak eszembe róla. Arannyal ötvözve ezt az érzetet még inkább fokozhatjuk. 

7. Zsálya, zeller és avokádó zöld

A zöldek jó ideje hódítanak már. A nagy levelű zöld növények, a kaktuszok elengedhetetlen kellékei egy trendeket követő otthonnak, de akár a falon lógva, képeken is találkozhatunk velük. Akik ettől bátrabbak és tovább merészkednek, azok válasszanak nagyobb bútorokat, kiegészítőket, vagy akár egy falat is pasztell zölddé változtathatnak. A zöld a természet színe, az emberi szem számára a legpihentetőbb szín. Egy fárasztó nap után, már csak az otthonlét is pihentető és nyugtató egy ilyen szobában! Zöldre fel!

8. Papaya narancssárga

A papaya egy egzotikus gyümölcs, az élénk narancssárga szín a gyümölcs jellegzetessége az apró fekete magokkal együtt. Az "angyalok gyümölcsének" is nevezik. A narancssárga szín pedig az öröm, napfény, a tűz és a melegség színe is. A narancssárga szín növeli az agyban az oxigén mennyiségét, élénkít, és szellemi aktivitást idéz elő. Feltűnő szín, ezért óvatosan bánjunk vele!


Monszpart Szandra
2017.09.22.