10 tipp - Ötletek tetőtérhez

2017.04.24

Különleges varázsa van a tetőtéri szobáknak: adottságukból adódóan könnyen otthonos, kuckós, kellemes légkört varázsolhatunk egy-egy padlásból! Noha ügyesen kialakítani és berendezni kihívásnak számít, most segítünk!

A tetőterek kialakításánál érdemes térnövelésre használt praktikákat alkalmaznunk, hogy tágítsuk a teret és a ferde falak miatt ne érezzük azt nyomasztónak. Íme néhány tipp, hogy a lehető legtöbbet kihozzuk a rendelkezésünkre álló tetőtérből!  

1.) Légiesség

Kerüljük a nagy komódokat, gardróbokat, tömör bútorok, kiegészítők használatát, válasszunk inkább kisebb, légies darabokat, polcos elemeket. 

2.) Térnagyobbítás

Ha tükrös elemeket, vagy egy állótükröt használunk, azzal is könnyedén nagyobbíthatjuk a teret.

3.) Térkihasználás

Fontos, hogy minden helyet kihasználjunk. Az ágy alá helyezhető dobozokban, vagy beépített bútorokban például tárolhatjuk a ritkán használatos dolgainkat. Ezzel is növelhetjük a térérzetet, miközben megoldjuk a ritkábban használt tárgyak tárolását.

 

4.) Színválasztás

A térnövelési praktikák közül az elsőszámú a színek kiválasztása. A világos színek növelik a térérzetet, míg a sötétek csökkentik. Ha úgy érezzük, hogy a bézsek és fehérek unalmasak, válasszuk a most divatos szürkét, vagy egy pasztell színt, amik most igazán trendinek számítanak.

5.) Fehér-fehér-fehér

A sok fehér színtől a tetőterek tágasabbnak és levegősebbnek tűnnek, a világos padló pedig tovább erősíti ezt az érzetet. Ha a mennyezetet, falakat egyszínűre festjük és az ablakok valamint a bútorok fehérek, az összhatás friss és légies.

6.) Árnyékolás

A tetőtérben a megfelelő hő és vízszigetelés mellett árnyékolásra is szükség van. A nyári hónapokban a padlásszoba megfelelő árnyékolás nélkül, a tűző napon tipikus szaunaként képes viselkedni.

7.) Természetes fény

A padlásszoba természetes világosságának biztosításához érdemes nagy üvegfelületet kialakítani. De a tűző napsugarak miatt mindenképp fényvisszaverő rolót, reluxát vagy redőnyt is fel kell szerelni az ablakra.

8.) Gyermekszoba

Gyerekszobaként kitűnően funkcionálhat a tetőtér! Saját kis kuckójának, birodalmának érezheti gyermekünk a padlástéren kialakított szobát.

9.) Hálószoba

Mi felnőttek is kiépíthetjük saját eldugott romantikus kis kuckónkat a tetőtérben!

10.) Dolgozószoba

Ha pedig inkább csak alkalmanként mintsem állandó lakótérként használnánk a padlást, dolgozószobának, elvonuló szobának is berendezhetjük!

Írta: Monszpart Szandra
2017.04.24.