Álomkonyha készülőben - Praktikák és DIY megoldások, kis térben

2017.07.31

A közösségi média világában, napi szinten jön velem szembe egy csodás kép, melyre ránézve égő vágy fog el, hogy valamit alkossak. Egy új étel, konyhai tároló berendezések, otthoni home made megoldások olyan problémákra, mint a kevés felület, vagy kis terek és hasonlók. 


Szebbnél szebb és ötletesebb videók mutatják be, hogyan lehet gyorsan, praktikusan, na meg persze játszi könnyedséggel elsajátítani az adott pakolási technikát, vagy ruhatisztítási módszereket. 

Sokat kipróbáltam már, de még több várat magára...  

Az egyre fokozódó médiajelenlét és "kreatív" videók tömkelege után, akaratlanul is elgondolkozom rajta, vajon van-e értelme ennyi időt és energiát rászánni ezekre, olcsóbbak-e, szebbek-e és egyáltalán.... most melyiket is próbáljam ki, hiszen a hely véges, viszont az ötletek annál végtelenebbek... ?

Cikkemben összeszedtem szerintem mire érdemes figyelni kis konyhád kialakításánál, illetve megmutatok neked pár DIY ötletet a kedvenceim közül!

Lásd az egészet és tervezz előre!

Bármennyire is nagy a kísértés, hogy minden kreatív Facebook videót kipróbálj, erre is igaz, mint minden másra, a kevesebb néha több! Fontos tudni, hogy a legtöbb praktika, könnyen kivitelezhető, ám nem biztos, hogy megoldást adnak problémáidra, sőt kifejezetten zavaróak és haszontalanok is tudnak lenni

Ezért fontos, hogy a konyha kialakítás első fázisában láss tisztán. Mekkora a hely? Mennyi cuccod van? Inkább a látványra, vagy a praktikum kialakítására törekszel és persze mennyi pénzed van minderre?

Ez nagyon lényeges! Mert lássuk be! Bármennyire is kecsegtető, hogy mindent magad csinálj, nem hiába léteznek szakemberek a világon, és ha van rá elég kereted, egyértelmű, hogy a minőségi és új termékeket kell választanod, hiszen hosszútávon ezzel jársz a legjobban!

Tehát elő a papírt és ceruzát! Írd össze mire lenne szükséget, és rajzolj, rajzolj, rajzolj! Tervezd meg leendő varázskonyhádat! 💡 😍

Keresésre fel! 

Ha megvannak a tervek, indulhat a keresgélés! 🔎

Nagyon fontos szempont, hogy zárj ki minden zavaró tényezőt. Ha látsz valamit, ami megtetszik, akkor is szigorúan ragaszkodj az első elképzeléseidhez, hiszen ezek azok, melyeket igazán átgondoltál!  

Hogyan és mit válassz?

Jogosan merül fel a kérdés. Ez mind szuper, de mit is válasszak, hogy imádjak a konyhában sertepertélni, alkotni...? 

Ha megtaláltad a legideálisabb ötletet, gondold át mennyi költséggel és idővel járna megvalósítani

Pár tipp Tőlem, Neked! 😘

Ha a legnagyobb félelmed az, hogy kis konyhád, a nagy pakolásban még kisebbnek és zsúfoltabbnak fog tűnni megnyugtatlak, a jó berendezés lényege a kihasználatlan területek felfedésében van, a rejtet zugok feltárásában és nem a mindent a pultra módszerben.

Terjeszkedj a falra!

Az első aranyszabály, hogy kerüljük az útban lévő holmik fokozódását és próbáljuk őket úgy elhelyezni, hogy kéznél, ne pedig kéz alatt legyenek. Ilyen praktika a szabad falfelületek kihasználása. Jöhetnek a polcok és akasztók.  

Ez egy igazán egyszerű, otthon, önállóan kivitelezhető feladat. Ha szeretnél fess, burkolj csomagolóanyaggal, dekorálj, de a lényeget soha ne felejtsd el.
A design soha nem korlátozhatja a tényleges funkciót! 

Ez az ötlet praktikus lehet a konyharuhák, nagyobb edények, evőeszközök, fűszernövények, édességek stb... tárolására. Ezzel értékes területet felszabadítva a többi cuccnak a konyhaszekrény mélyén. 

Szakadj ki a konyhából!

Ne szorítsd ötleteidet csak egy térbe! Ha úgy érzed, nem férsz el, terjeszkedj! Elsőre lehet furcsán hangzik, de szuper dekorációs ötlet lehet kiköltöztetni fűszereidet a nappali polcrendszerére. 

Vegyél egyforma befőttes üvegeket, nyomtass rá, vagy írj rá alkoholos filccel és dobd fel vele a nappalit. Ugyanilyen szép tud lenni, ha a falat fűszernövényekkel teszed tele. Nem csak ötletes, de igazán szép megoldás!   

Dobozolj! 

Kerüld a kupit, mert annál nincs borzasztóbb és kellemetlenebb érzés, mint amikor kiborul valami, nem találod a rég megvett csokidat, majd lejárva kerül a kezedbe évek múltán. Rendszerezd a fejedben ételeidet és csoportosítsd őket dobozokba. 🍓🍪🍫

Minden doboz kaphat egy bilétát, így tudod, mikor nyúlj hozzájuk. Pakold tartós élelmiszereidet befőttes üvegekbe és kerüld el a kiömlés veszélyét.

Ha elkezded a rendrakást, bontakoztasd ki kreativitásod és vedd stílusosra a figurát. 😉

Nincs olyan tér, ami kihasználhatatlan! 

Ha azt gondolnád, hogy például a sarok egy olyan terület, amit semmire nem tudsz használni, tévedtél! Minden kis rés kihasználható, csak tudni kell hogyan.

Ehhez már szakemberre lesz szükséged, de megéri, hiszen nem csak praktikus és találó, még szupermodern látványt is nyújt egy-egy ilyen ötlet. 

Kihúzhatós fiók a hűtő mellet, evőeszköztartó a sarokelem peremén... bármi jöhet.

+ TIPP Tőlem

Ha hűtő közelében szeretnél tárolót kialakítani, fontos hogy gondolj arra, hogy a hűtő gyakran felmelegíti a környezetében lévő tárgyakat. Így jól gondold meg, mit és milyen formában helyezel el ott. 


Nem kell mindent elhinni !

Bár nagyon jól néznek ki az összevágott kis videókon az életben már nem annyira használhatóak, mint amennyire látványosak. Mik ezek?

Szekrényajtó, mint tárolási hely!

Ha csak nem egy vékonyka kis lapot szeretnél az ajtón elhelyezni, ennek az ötletnek semmi értelme. Gondoljuk át... Kicsi terek, sok cucc... 

Szerintem Te is szembesültél már azzal a pakolási technikával, amikor igényesen betuszkolsz valamit a szekrénybe, majd egy erős lendülettel rázárod az ajtót, ezzel megakadályozva, hogy a felhalmozott cuccok kidőljenek a polcról.. 

Na, ezt a technikát, sőt a szekrények telepakolását is felejtsd el, ha a szekrényajtóra is szeretnél cuccokat aggatni... 

Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor elkészíted a szekrény belsejébe új tárolódat, majd mikor becsuknád az ajtót, szembesülsz vele, hogy a kettő együtt valahogy nem megy...  

Ha mindenképpen szeretnél valamit a szekrényajtó belsejébe, ötletesek és praktikus lehet az alábbi kreatívkodás!

Polcok a levegőben! 

Mikor kis konyhákhoz kerestem ötleteket, folyton szembejött egy "praktikai" megoldás, ami mellett nem tudtam elmenni szó nélkül.

Ahogy említettem, nagyon ötletes dolog a falra terjeszkedni, hiszen mindennek meg van a helyem, még sincs kéz alatt. Viszont ez a megoldás is csak ésszerű keretek között alkalmazható. Nem túl életszerű egy tál zöldségért a 3 méteres festőlétrára állva pipiskedj, percenként újra és újra elővenni, eltenni... 

Stílusosnak stílusos, végtelen tároló, viszont úgy gondolom, amit egyszer felteszel oda, az ott is marad örökre... 

+ 1 tipp: Komfortos légkör

Minden DIY ötlet és pakolási technika végül is egy dolgot szolgál. Az élvezhető és komfortos időtöltést konyhádban. Ehhez azonban hozzátartozik a megfelelő hőmérséklet kialakítása és a vakító napfény megszüntetése is.

Szerintem problémás dolog a konyhaablakot "öltöztetni", hiszen belelóg az ételbe, koszolódik, vagy éppen szép, de semmi értelme sincsen, ugyanúgy a szemedbe süt a nap. Ezért a függöny használata kivitelezhetetlen, ha csak nem szeretnél napi szinten mosni és sütés közben, egy meleg nyári napon a konyhában izzadni...

Praktikus megoldás éppen ezért a konyhában is redőnyt felszerelni, hiszen kellemes hőmérsékletet tudunk vele kialakítani egy hétvégi sütögetéshez, és még a nap sem tűzi ki a szemünket közben.
Ha ennél még praktikusabb megoldásra vágysz, kombináld sávrolóval, vagy rolettával.

Méretükből kifolyólag nem lesznek útban, meggátolják a zavaró napsugarak beszűrődését és nem mellesleg, nagyon stílusos kinézetet nyújtanak. 

Ezek után élmény a főzés! 😍

Itt az ideje, hogy valami finomat alkoss álomkonyhádban! 🍵🍳


Írta: Hornyák Verona
2017.07.31.