CE megjelölés

EU-s szabvány

Az EU rendszerében egy termék megfelelősége és értékelése három alappilléren nyugszik, melynek egyik fontos része a CE megjelölés feltüntetése. Ennek jogosságát egy kijelölt testület szigorúan ellenőrzi. 

Fontos jelentése még, hogy a CE jelöléssel ellátott termék az EU-ban bárhol forgalmazható. Ezen jelzés védi a terméket és szabad áramlást biztosít neki a tagországok között. A CE jelzéssel ellátott termék forgalomba hozatalát, a tagországok nem tilthatják vagy korlátozhatják.

Magyarországi tendencia

Hazánkban kormányrendelet által szabályozzák a CE megjelölést, annak érdekében, hogy ezen jelölés az EU-s szabvánnyal megegyező értelmezést kapjon.

Feltüntetése Magyarországon több mint húsz direktívára kötelező érvényű, mint például a villamossági termékekre, vagy gázkészülékekre.

A jelzés a hatóságok számára azt jelenti, hogy a termék teljesen megfelel a hazai és EU-s vám-, piaci és más felügyeleti hatóságok követelményeinek így szabadon forgalmazható. 

Sokan azonban tévesen keverik. A CE jel nem a marketing eszköze, ennek reklámozása értelmetlen, hiszen feltüntetése kötelező, tulajdonképpen nem is a vásárlók tájékoztatására szolgál.